Bij het geven van een presentatie zijn een aantal onderdelen van groot belang. Zo moet de inhoud kloppen en natuurlijk ook een beetje interessant zijn. Daarnaast moet de presentatie er leuk uitzien, zodat het publiek zijn aandacht erbij houdt. Ook moet de presentator het verhaal goed en duidelijk over kunnen brengen. Hiervoor is de structuur van een presentatie belangrijk. In dit artikel kom je erachter hoe de structuur eruit moet komen te zien en waarom de juiste structuur van een presentatie zo belangrijk is.
Waarom een goede structuur zo belangrijk is.
Een presentatie houd je niet voor niets. Dit doe je om een belangrijk punt te maken, bepaalde resultaten te verduidelijken of om iets uit te leggen over een bepaald onderwerp. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat het publiek je verhaal snapt. Dit kan alleen als de structuur van een presentatie op orde is. Je moet het publiek als het ware meenemen in het verhaal. Jij kunt dan wel een expert zijn wat betreft het onderwerp van de presentatie, maar niet iedereen die naar je luistert weet veel van het onderwerp af – al ligt dit wel aan de doelgroep van je presentatie. Zorg voor een duidelijke opbouw en geef genoeg voorbeelden. Pas dan kun je je publiek echt meekrijgen.
Een presentatie met een goede structuur bevat altijd een inleiding, kern en een slot.
Het effect van de presentatie structuur
Heb je wel eens geluisterd naar een presentator die van de hak op de tak sprong en kon je de rode draad van het verhaal niet meer vinden? Dat gebeurt er wanneer de structuur van een presentatie niet klopt. Zorg ervoor dat je zelf wel een goede structuur aanbrengt. Je zult merken dat je publiek een stuk aandachtiger zal luisteren als je hen meeneemt in je verhaal en de tijd geeft om over het onderwerp na te denken.
De optimale structuur ziet er zo uit
Een presentatie met een goede structuur bevat altijd een inleiding, kern en een slot. In de inleiding vertel je kort iets over het onderwerp en leg je alvast uit welke onderdelen er in de presentatie aan bod komen. Zo laat je je publiek alvast kennis maken met het onderwerp en weten ze een beetje wat ze moeten verwachten.
De kern is de eigenlijke presentatie. De subonderwerpen die je in de inleiding hebt aangekaart, ga je hier verder uitleggen. Uiteraard is het belangrijk dat je hierbij een logische volgorde aanhoudt.
Als laatste is er een slot, waarin je de belangrijkste punten van je presentatie nog een keer kort samenvat en waarin je nog wat laatste dingen over het onderwerp kunt vertellen.
Stel samen met Mr.Prezident een goede presentatiestructuur op
Als je moeite hebt met de structuur van een presentatie opbouwen, kan Mr.Prezident je hiermee helpen. Wij kunnen de presentatie helemaal voor je maken, maar je kunt ook kiezen uit een aantal templates en aan de hand daarvan de presentatie samenstellen. Ook kun je meedoen aan een training om zelf presentaties te leren maken.